logo Ekskluzivnost in visoka kvaliteta teak lesenih ploščic.

Vzdrževanje

Vzdrževanje: Vremenski vplivi kot so sonce, dež in onesnažen zrak povzročajo spremembe na lesu. Sonce zaradi UV žarkov spreminja barvo, pospešuje raztezanje in krčenje lesa in s tem povečuje poroznost oz. drobne razpoke. Dež na površini izpira naravno barvo in olja ter pospešuje oksidacijo lesa. Površina postane sivo srebrne barve. S tem se les zaščiti pred nadaljnjim razpadanjem. V primeru, če želimo ohraniti prvotno lepoto lesa je potrebno površino zaščititi z olji.


Za notranje površine zadošča enkratni premaz z barvnim oljem. Nato oljimo po potrebi, odvisno od izpranosti. Za povečevanje rjavega odtenka uporabljamo barvno olje, v nasprotnem primeru oljimo z brezbarvnim oljem. Pri pojavu poškodb površine v obliki prask, je priporočljivo površino pred oljenjem rahlo obrusiti. Hrapavost brusnega papirja naj ne bo nižja od 150. Za zunanje površine priporočamo pri prvem oljenju dvojni nanos v razmiku cca.10 dni. Kasneje naj se olji po potrebi, predvsem pred zimo in pred poletjem. Olji se s čopičem v presežku, pustimo 30 minut in presežek obrišemo s suho krpo. Obenem očistimo tudi črne reže. Za ohranjanje lepega videza naj se uporablja kvalitetna, večletno testirana olja. 

Opis oljenja:

Da vam bodo teak ploščice dolgo časa v zadovoljstvo, potrebujejo določeno vzdrževanje. Izbira zaščitnega sredstva je odvisna od željenega videza površine:
  • Če želimo ohraniti naravno svetlo rjavo barvo, uporabimo brezbarvno olje »Teak Protector«.
  • Če želimo poudariti rjavo barvo, uporabimo olje z barvilom »Hardwood Protector«.
  • Če želimo dodatno zaščititi površino pred madeži hrane in pijače, uporabimo impregnator »Teak Shield«.
  • Če želimo doseči enakomerno naravno sivo patino, uporabimo »Teak Patinizer«.

Olja se nanašajo s krpico ali čopičem. Pri prvem nanosu priporočamo oljenje s čopičem v presežku, pustimo 5 do 10 minut (odvisno od temperature), preostanek obrišemo s krpo. Za notranje prostore zadostuje enojni nanos.

Za zunanje površine postopek ponovimo dvakrat, najbolje v razmiku od 1 do 10 dni. Za enostavnejše čiščenje madežev hrane in pijače (vino), lahko dodatno premažemo z impregnatorjem »Teak Shield«, slika spodaj.

Pri izpostavljenih površinah oljimo dvakrat letno (pred zimo in spomladi) oziroma po potrebi.