logo Ekskluzivnost in visoka kvaliteta teak lesenih ploščic.

Teak (Tikovina)

Izvor: Teak izvira iz jugozahodne Azije, kot so Burma, vzhodna Indija, Tajska, Laos, Java in Borneo. Surov les je svetlo rjave barve z rdečimi, rjavimi do črnih tekstur, kar daje lesu poseben čar in ga ni mogoče ponarediti z umetnimi materiali. Zaradi UV žarkov in oksidacije preide v dokaj enotno zlato rjavo barvo. Na zunanjih površinah, z veliko dežja, pridobi sivo patino, kar ga ščiti pred nadaljnjim razpadanjem. Z olji ohranimo barvo in podaljšamo življenjsko dobo do 50 let in več.

Prednosti: Teak les (latin. tectona grandis) spada med najbolj obstojne vrste lesa na tržišču, zato močno pridobiva na svoji veljavi. Trajnost je znana že stoletja, kar priča tudi to, da so za gradnjo mostu leta 1820 v Myanmaru uporabili izključno Teakov les in še danes služi svojemu namenu in turistični znamenitosti. Prav tako, velja za potopljeno ladjo Titanik, kjer so ga uporabili za tlake in je še danes enake kakovosti kot takrat. Zaradi drobne ravne in mehke strukture ter vsebnosti olj, se loči od ostalih trdih lesov (Ipe, Bangkirai, Itauba, Massaranduba, itd…). Zato je nežen in se ne trstišči. Primeren je za zunanje pohištvo in talne obloge izpostavljene vodi. Slaba lastnost so majhne količine lesa, veliko povpraševanje, kar povzroči visoko ceno.

Lastnosti: Les spada med srednje trde lesove. Teža svežega lesa 1000kg/m3, umetno suhega 700kg/m3. Rast drevesa se ustavi cca. po 40 letih, potem se prične izločanje olj v pore lesa. To pomeni, da bolj ko je staro drevo, več olj vsebuje in je s tem tudi trajnejše. 
Sodelujemo z gradbeniki, projektanti in privat strankami. Naša ponudba obsega 3 različne vrste uslug, odvisno od vaših potreb:

  • celostna izvedba (material + delo)
  • prodaja materiala (lesenih ploščic)
  • prodaja pomožnega materiala (tikovo olje, lepilo, fugirno-tesnilna masa, pnevmatske pištole)

Naši leseni izdelki so označeni kot »legalen pridelek« in imajo vse potrebne certifikate.

Preko zastopnikov jih tržimo po vsej Evropi – Italija, Nemčija, Avstrija in druge države.

Podjetje Alutech d.o.o. je locirano v Grosuplju, Slovenija. Njeno hčerinsko podjetje Alutech teak wood, ki proizvaja tikove lesene ploščice pa se nahaja v Indoneziji, Azija.