logo Ekskluzivnost in visoka kvaliteta teak lesenih ploščic.

Naredi sam

Zaradi opustitve programa - razprodaja teak ploščic po nabavnih cenah.
Kaj potrebujem za 10m2 površine:


1.) 10 škatel TEAK ploščic 
2.) 1 kom 0,5l pršilka razmaščevalec 
3.a) 10do15 vrečk po 600ml lepila in 10-15 vrečk 600ml lepilno- fugirne mase.Pri zunanjih površinah je poraba 15 vrečk lepila. 
ALI 
3.b) 20do28 vrečk po 600ml lepilno-fugirne mase, poraba velja za do 5mm široko špranjo-fugo. 
ALI 
3.c) Za večje površine nad 15m2 je cenejše uporabiti dvokomponentno lepilo za parket. 10kg = 8-10m2 in za fugiranje uporabiti 1do1,5 vrečki na m2 lepilno-fugirne mase. To velja samo za notranje prostore! 
4.) 0,1 litra vodoodporno lepilo (samo za notranje prostore) 
5.) 0.5 litra olja. Na sliki zgoraj je oljeno z barvilom.


Kakšno orodje potrebujem:

  • kotna rezilka za rezanje na dolžino in pod kotom
  • pnevmatska pištola in kompresor, lahko tudi ročna
  • kotomer, meter, pisalo, rezilo(olfa nož)
  • površinska brusilka, najcenejša je izposoja v tehničnih trgovinah ali naročilo brušenja pri parketarju1. Korak - razmastitev in razvrstitev ploščic

Razmastitev vršimo na površini katere lepimo in lepilno površino letvic. Obenem prekontroliramo ravnost po dolžini letvic in tiste, katere so ukrivljene več kot 1mm uporabimo za krajše dolžine. Zaradi naravnih napetosti in različne vlage lahko prihaja v 10% letvic do rahle ukrivljenosti. Razmastitev je lahko s krpo ali s pršilko. Obvezno se mora razmaščevalec posušiti. Čas sušenja 5-20 minut, odvisno od temperature in vlage ozračja. Pri zelo gladhih površinah (poliester,jeklo, aluminij) je priporočljivo površino obrusiti z zrnatostjo 60-80, nato prah posesamo. Vedno lepimo na suho, brez prahu, trdno, brez maščob in ravno podlago.


2. Korak - lepljenje


Lepilo in Lepilno-fugirna masa sta na osnovi hibridnih MS polimerov, zato za strjevanje potrebujeta vlago. To pomeni, pri večji vlagi je hitrejše sušenje oz. strjevanje. Zelo je pomembno, da nam pod tikovo površino ne prodre voda.

Za notranje prostore: lepimo lahko z lepilno-fugirno maso, kot kaže slika. Lepilo nanašamo 5-10mm od zunanjega roba v neprekinjenem krogu. 

Da lepilo hitreje prime je najbolje, da se malo posuši 5-10 min. Tako lahko lepilo nanesemo na več letvic hkrati in si s tem prihranimo čas. Obenem lahko pričnemo tudi s fugiranjem. Tako lahko sproti vršimo operacijo lepljenja in fugiranja. Tak postopek zahteva najmanj časa in polaganje opravimo v enem dnevu. Zaradi neravne površine tal in ploščic pazimo, da se ploščica ne odlepi. V takih primerih jo obtežimo za 20 minut. Po 20-40 minutah lepilo prime. Po 24 urah pa pričnemo s fugiranjem. Poraba lepilno-fugirne mase za lepljenje in fugiranje znaša od 1,5 do 3 vrečke 600 ml na m2 površine.

Za zunanje površine: 
pri zunanjih površinah je vremenski vpliv intenzivnejši, zato pazimo, da nam voda ne prodre pod letvice. Za lažje lepljenje oz. lažjo razporeditev lepila pod ploščicami uporabimo lepilo in ne lepilno-fugirne mase.Uporabimo lahko dva načina nanašanja lepila. 1 način je nanos, kot kaže slika zgoraj. S tem, da je količina lepila tolikšna, da se po pritisku letvice na površino lepilo razporedi po celi površini. Najboljša je lastna kontrola, tako, da prvo zalepljeno letvico odlepimo. 2 način je, da na celo površino z lopatico (lopatica naj ima višino reže 3 mm) nanesemo neprekinjen sloj lepila. Da se nam lepilo ne presuši (max.10min) ga nanašamo na omejeno površino. S takim načinom tla dodatno zaščitimo pred prodiranjem vlage (hidroizolacija površine).

Pri nadaljevanju letvice uporabimo brezbarvna vodoodporna lepila.To velja samo za notranje površine.


3. Korak - Zapolnjevanje žebličev (fugiranje)

Fugiranje žlebičev oz. fug uporabimo samo lepilno-fugirno maso. Fuge ne smejo biti prašne in oljnate. V takih primerih posesamo prah in s krpo razmastimo.
Lepljivost mase izgine po 60 minutah, dokončno strjevanje pa do 2-3mm na dan, pri 50% vlažnosti. Pri zunanjih precej izpostavljenih površinah se priporoča (ni pa nujen) enakomiren in tanek sloj primerja (prednamaz) v na stene fuge. S tem povečamo oprijem. Prajmer nanesemo s tankim čopičem. Fugiranje sledi po suhem prajmerju po 30 do 60 minutah. Delovna temperatura +5 do+25C0. Vedno se fugira v presežku, saj se masa med strjevanjem malo skrči. Fugiramo lahko na dva načina. 1 način, cevni nastavek odrežite pod kotom450, namestite v dno fuge, pištolo pa se drži pod kotom 600 . Pri tem lahko uporabljate ročno ali zračno pištolo. Nastavek vlecite vzdolž fuge tako, da se fuga polni za nastavkom. 2 način, cevni nastavek ravno odrezan, ampak malenkost širši od širine fuge. Slika spodaj. S tem načinom je manjši presežek in s tem manjša poraba mase. Zapolnjevanje je pod kotom 900.

Zelo priporočljivo je, da po fugiranju s prstom dodatno pritisnemo po fugi(obenem tudi prekontroliramo nazapolnjena mesta) in s tem dosežemo 100% zapolnitev. Tako se izognemo popravljanju fuge po brušenju. Da se nam lepilno-fugirna masa ne prijemlje na prst, ga predhodno omočimo v milnico. Na enak način zgladimo fugo, zlasti v kotih. Slika zgoraj. Za lepše fuge v kotih odrežemo manjši (ožji) cevni nastavek, kot smo ga imeli pri fugiranju tal.Fugiranje v kotih vedno vršimo po brušenju tal.4. Korak - Brušenje


Na kasnejšo ravnost fuge vpliva tudi vlažnost lesa. Bolj ko je les izpostavljen soncu, bolj se skrči in s tem se fuga vboči. Pri večji vlagi je proces obraten. Zato je pri površinah izpostavljenih soncu, priporočljivo brušenje 5 dni po fugiranju. Za neizpostavljene (senčne) površine pa 2-5 dni. Da bo brušenje hitrejše, fuge predhodno porežemo, slika spodaj. Začetna hrapavost brusnega papirja naj bo 40. Tako se najhitreje obrusijo(poravnajo) različne višine letvic, katere lahko odstopajo več kot 1mm. Nadaljujemo s hrapavostjo papirja 80. Po želji se lahko pobrusi tudi s 120in več.. Glede na to, da so brusilni stroji cenovno dragi je ugodneje najeti brusilni stroj ali brušenje prepustiti parketarjem. Posebno pri težko dostopnih mestih, kjer je potreba po specifičnih brusilnih strojih večja. Brušenje naj bo v vzdolžni smeri po dolžini fug.


 

5. Korak - oljenje


Da vam bodo teak ploščice dolgo časa v zadovoljstvo, potrebujejo določeno vzdrževanje. Izbira zaščitnega sredstva je odvisna od željenega videza površine:
  • Če želimo ohraniti naravno svetlo rjavo barvo, uporabimo brezbarvno olje »Teak Protector«.
  • Če želimo poudariti rjavo barvo, uporabimo olje z barvilom »Hardwood Protector«.
  • Če želimo dodatno zaščititi površino pred madeži hrane in pijače, uporabimo impregnator »Teak Shield«.
  • Če želimo doseči enakomerno naravno sivo patino, uporabimo »Teak Patinizer«.

Olja se nanašajo s krpico ali čopičem. Pri prvem nanosu priporočamo oljenje s čopičem v presežku, pustimo 5 do 10 minut (odvisno od temperature), preostanek obrišemo s krpo. Za notranje prostore zadostuje enojni nanos.

Za zunanje površine postopek ponovimo dvakrat, najbolje v razmiku od 1 do 10 dni. Za enostavnejše čiščenje madežev hrane in pijače (vino), lahko dodatno premažemo z impregnatorjem »Teak Shield«, slika spodaj.

Pri izpostavljenih površinah oljimo dvakrat letno (pred zimo in spomladi) oziroma po potrebi.